• Karina Alina Ardelean

Sujok Reflexology - Κορεάτικη Ρεφλεξολογία

Εμπνευσμένος από τον κινεζικό βελονισμό, τα chakras και την ισορροπία ανάμεσα στο yin και το yang, ο Κορεάτης καθηγητής Παρκ Τζάε Γου δημιούργησε το 1987 το sujok. Αυτή η θεραπεία που σημαίνει «χέρια και πόδια» βασίζεται στο μασάζ σε διάφορες ζώνες και σημεία του σώματος. Αν και εκ πρώτης όψεως δείχνει να μοιάζει πολύ με τη ρεφλεξολογία, διαφέρει πολύ, αφού, ενώ η πρώτη διεγείρει τα νευρικά δίκτυα, το sujok δρα στην ενέργεια. Πάντως, και στις δύο μεθόδους, τα χέρια θεωρούνται μέσο πρόσβασης στα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Στην πραγματικότητα είναι ο καθρέφτης της ανατομίας του σώματος, αφού κάθε σημείο της παλάμης αντιπροσωπεύει ένα όργανο ή μια οργανική λειτουργία. Ετσι, ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το κεφάλι, ενώ τα άλλα δάχτυλα, τα χέρια και τα πόδια. Η παλάμη ανταποκρίνεται στην κοιλιά και η επάνω πλευρά της παλάμης στην πλάτη. Ο θεραπευτής κάνει μασάζ στα σημεία που ονομάζονται σημεία αντήχησης. Στις γυναίκες, το μασάζ γίνεται επί το πλείστων στο δεξί χέρι, ενώ στους άνδρες η θεραπεία καλό είναι να επικεντρωθεί στο αριστερό.

Η λογική είναι απλή. Οι μηχανισμοί Αυτοϊασης, είναι υπαρκτοί, μέσα στο ανθρώπινο σώμα, από την γέννηση. Αρκεί να τους ξεμπλοκάρουμε όποτε χρειαστεί. Να μπορούμε να το κάνουμε με γρήγορους, άμεσους, εύκολους και φυσικούς τρόπους.

Η μέθοδος της θεραπείας Su-Jok υποδηλώνει την ενεργοποίηση της ικανότητας αυτορύθμισης του ενεργειακού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Γνωρίζοντας τον κύκλο των εποχών, τον κύκλο παραγωγής και ελέγχου των 5 στοιχείων, είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε νοσούντα όργανο στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς να χρειάζεται να δράσουμε άμεσα στην περιοχή που υπέστη ζημιά. Αυτό είναι ένα απτό αποτελεσματικό πλεονέκτημα, ανέξοδο, ανώδυνο και βολικό.

Όλες οι ασθένειες προκύπτουν πρώτα στο υποσυνείδητο, προκαλώντας μια ενεργειακή ανισορροπία σε ορισμένα όργανα. Στη βάση του Su-Jok βρίσκεται η αρχή ότι υπάρχει μια συνεχής ροή ενέργειας σε κάθε άτομο. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να εξισορροπηθεί αυτή η εσωτερική δύναμη. Αυτή η θεραπεία είναι δισδιάστατη. Από τη μία πλευρά - η φυσική διάσταση, και από την άλλη - η ενεργειακή.


Στην κατανόηση της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος στο σύνολό του, τα χέρια και τα πόδια είναι τα ίδια μια κατοπτρική εικόνα ολόκληρου του σώματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος είναι η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ του σώματος και ορισμένων τμημάτων του. Έτσι, εάν ένα μέρος του σώματος επηρεάζεται από την ασθένεια, σίγουρα θα αντικατοπτρίζεται στον τόπο που αντιστοιχεί στην πληγείσα περιοχή.

Τα χέρια και τα πόδια δεν είναι απλώς μικρογραφικά αντίγραφα ενός φυσικού σώματος. Συνδέονται με το ενεργειακό σύστημα και τα συστατικά του - μεσημβρινούς και τσάκρας. Έχει αποδειχθεί από την εμπειρία ότι συγκριτικά απλές μέθοδοι διέγερσης διαφόρων τμημάτων του ενεργειακού συστήματος οδηγούν σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα της θεραπείας με το Su-Jok. Η ανατροφοδότηση σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνικής υποδηλώνει ότι αυτό λειτουργεί πραγματικά, οι ασθενείς σημειώνουν αύξηση της δύναμης, της ζωτικότητας και της βελτίωση της ευεξίας και ευημερίας μετά την πρώτη διαδικασία.

Η θεραπεία αυτή έχει σχεδιαστεί για τον Άνθρωπο και είναι ένα δώρο αγάπης από τη Φύση.

Στόχος του su jok είναι η θεραπεία, η αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας αρά και η διατήρηση της ΥΓΕΙΑΣ, με την πολύτιμη βοήθεια και κατανόηση της Φύσης.

Η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από τα φυτά. Η ύπαρξη της βιόσφαιρας εξαρτάται από την διεργασία της φωτοσύνθεσης που γίνεται από τα φυτά.


Οι σπόροι δίνουν ζωή στα φυτά γιατί κρύβουν τεράστια αναπτυξιακή ενέργεια Qi. Η κρυμμένη αυτή ενέργεια στον σπόρο δίνει ζωή. Ο σπόρος ως πηγή ζωής μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και άλλων ζωντανών οργανισμών. Η επαφή των σπόρων με τα πάσχοντα σημεία επιφέρει θετικές αλλαγές στην εξέλιξη της νόσου .Στην διάρκεια της θεραπείας το βιολογικό πεδίο των σπόρων επιδρά στα πάσχοντα σημεία αποκαθιστώντας το ενεργειακό δυναμικό τους.

Η τοποθέτηση των σπόρων γίνεται στα σημεία του χεριού στην Yin (παλάμη) και στην Yang (πάνω πλευρά) επιφάνεια, στα οποία αντιστοιχούν τα διάφορα όργανα του σώματός.

Η επιλογή των σπόρων γίνεται βάσει των ιδιοτήτων των σπόρων .Η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική αν επιλεγεί ο κατάλληλος σπόρος που θα αντιστοιχεί στην ασθένεια ανάλογα με τον Νόμο των 5 Στοιχείων.

Ο καθένας μας είναι ένα μείγμα από αυτά τα πέντε στοιχεία, ενώ πάντα υπερισχύει ένα, δημιουργώντας την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας.

Το στοιχείο του Μετάλλου

Εποχή: Φθινόπωρο – Συναίσθημα: Θλίψη

Μεσημβρινοί: Πνεύμονες - Παχύ Έντερο


Ένα άτομο με ισορροπημένη την ενέργεια του Μετάλλου είναι οργανωτικό, πειθαρχημένο και συνειδητοποιημένο. Του αρέσει η τάξη στη ζωή του. Νιώθει άνετα σε καταστάσεις όπου γνωρίζει τους κανόνες και μπορεί να τους ακολουθήσει επιτυχώς. Το Qi του Μετάλλου ενέχει μια βαθιά εσωτερική δύναμη, όπως τα μέταλλα που εξορύσσονται από τα βουνά.

Ανισορροπία στο Μέταλλο

Ένα άτομο με ανισορροπία στο Qi του Μετάλλου, μπορεί να είναι λυπημένο, γεμάτο θλίψη. Μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικό. Μπορεί να μην απαγκιστρώνεται εύκολα από το παρελθόν. Όταν η ενέργεια του Μετάλλου είναι αδύναμη, παρουσιάζεται ασθένεια στα πνευμόνια, άσθμα, αλλεργίες, συχνά κρυώματα. Ο μεσημβρινός του πνεύμονα επηρεάζει το δέρμα κι εύκολα εμφανίζονται εξανθήματα, έκζεμα και εφίδρωση. Ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου επηρεάζεται με διάρροιες, δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα στο έντερο.

Η ενέργεια του Μετάλλου κορυφώνεται το φθινόπωρο. Στο δροσερό, τσουχτερό και καθαρό αέρα, οι άνθρωποι του Μετάλλου νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Το χρώμα του Μετάλλου είναι το άσπρο, και οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτό έχουν συνήθως χλωμό δέρμα.

Τα 5 βήματα για την βέλτιστη διαχείριση του συναισθήματος της θλίψης κατά την διάρκεια του φθινοπώρου


Πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα…Μην κρίνεις τα συναισθήματά σου

Η θλίψη είναι φυσιολογική και είναι υγιής. Είναι ένα συναίσθημα, ένας επισκέπτης. Η έρευνα έχει δείξει ότι η εμπειρία μικτών συναισθημάτων και αρνητικών συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζητούν συγγνώμη και απολογούνται για τα συναισθήματα τους ή καταστέλλουν τα συναισθήματά τους εντείνουν για περισσότερο καιρό αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας για αυτά. Είναι εύκολο να σκεφτείς, "Αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί είμαι τόσο λυπημένος γι 'αυτό;" Αντ 'αυτού, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας για αυτό που είναι. Δείτε τι μπορούν να σας διδάξουν και πόσα μαθαίνετε για τον εαυτό σας βιώνοντας τα ελεύθερα. Αυτό θα ξεμπλοκάρει την ροή της ενέργειας και θα ομαλοποιηθεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε καλύτερα.

Επίσης, αναγνωρίστε τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται από μια βιοχημική ανισορροπία λόγω των μεταβαλλόμενων εποχών ειδικά όταν υπάρχει λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη χημεία του σώματός σας και να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με την κλινική κατάθλιψη.

Δεύτερο βήμα….Έκθεση στον Ήλιο


Εάν δεν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία μπορεί να προκαλέσει χαμηλή διάθεση. Η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Ανοίξτε τις κουρτίνες και τις περσίδες σας. Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όταν είναι δυνατόν.

Τρίτο βήμα…Άσκηση

Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της θλίψης. Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο ή στα γυμναστήρια για να δείτε τα οφέλη της άσκησης. Ακόμη και ελαφριές δραστηριότητες όπως η κηπουρική, άσκηση στο σπίτι και το περπάτημα παρουσιάζουν πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Τέταρτο βήμα….Ύπνος


Προσπάθησε να καθιερώστε υγιείς συνήθειες ύπνου, όπως να πέφτεις για ύπνο κατά τις 11 η ώρα και να περιορίζεις την έκθεση στην τηλεόραση και γενικότερα σε οθόνες πριν από το κρεβάτι. Αυτό βοηθάει στην εναρμόνισης της έκκρισης της μελατονίνης και του κιρκαδιανού ρυθμού.

Πέμπτο βήμα… Σπόροι Μανόλιας για την διαχείριση της θλίψης

Ο φλοιός και οι ανθοφόροι οφθαλμοί (μπουμπούκια), της Magnolia officinalis, εδώ και καιρό χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, όπου είναι γνωστοί ως «Χου πο» (厚朴). Στην Ιαπωνία, η Magnolia obovata (kōboku), χρησιμοποιείται κατά παρόμοιο τρόπο.

Εφαρμόστε με λίγο λευκοπλάστ ένα σπόρο μανόλιας στο σημείο αντιστοιχίας της καρδιάς στην παλάμη (όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία). Πιέστε κυκλικά και αριστερόστροφα τον σπόρο στην παλάμη για 21 φορές, μετά το αφήνετε. Αλλάζετε τον σπόρο κάθε 4 με 6 ώρες ανάλογα, (εκτός τις ώρες ύπνου όπου το αφήνετε όλη νύχτα), όποτε παρατηρήσετε πως ο σπόρος αρχίζει και ζαρώνει, αυτό σημαίνει πως το σώμα παρέλαβε την θεραπευτική ενέργεια του.


Όλα τα δάση, τα ξέφωτα, τα λιβάδια, τα φυτά είναι ιερά. Είναι ναοί της φύσης και δίχως αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.

Περπατήστε ξυπόλητοι να πάρετε ενέργεια από την γη και τα φυτά. Σταθείτε κάτω από ένα δένδρο ακουμπήστε στον κορμό του και αισθανθείτε ότι είσαστε σε μια ζεστή αγκαλιά από πλεγμένες ρίζες. Νιώστε την ευεργετική δύναμη στα πόδια και στα χέρα και ευχαριστήστε τη φύση για την θεραπεία.

Προσπαθήστε να αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματά σας, κάντε πράγματα που σας αρέσουν πραγματικά και φροντίστε τον εαυτό σας. Είναι φυσιολογικό να αλλάζετε τη διάθεση μερικές φορές, ακόμη και χωρίς προφανή λόγο. Τρώτε υγιεινά, κοιμάστε καλά και γενικά φροντίζετε, αποδεχτείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας.